Het goede doel

Wij hebben jouw hulp nodig!

Algemeen

Natuurlijk doe je mee voor de geweldige prijzen - maar we hopen ook voor het goede doel! Met de opbrengst van de lotenverkoop betalen we niet alleen die fantastische prijzen, maar ook waar het óns eigenlijk om gaat: het behoud van Dorpshuis Herxen.

Buurtschap Herxen ligt tussen Wijhe en Zwolle, het dorpshuis is de enige (openbare) voorziening in het dorp. Er is geen bakker, noch slager en zelfs geen kerk te vinden. Daarom is het van belang om het dorpshuis als bruisende plek te behouden. In het dorpshuis komen namelijk alle dorpsbewoners samen en kunnen zij actief meedoen aan allerlei activiteiten. Het is dé plek waar verenigingen, jongeren, ouderen, bewoners en 'nieuwkomers' elkaar ontmoeten. 

Het pand waarin Dorpshuis Herxen (De Herxer Marke) is gehuisvest, is een karakteristiek beeldbepalend pand, welke gebouwd is in 1881. Tot en met de eerste helft van de 20e eeuw is het in gebruik geweest als lagere school. Daarna is het omgebouwd tot dorpshuis. Het is voor de kleine kern een belangrijk pand en verdient daarom om meerdere redenen een ‘make-over’. Door de jaren heen zijn er verschillende problemen ontstaan die te maken hebben met integrale toegankelijkheid, klimaat en ruimtegebrek. Daarnaast is het momenteel ook niet mogelijk om nieuwe activiteiten te ontplooien. 

Wat willen we met de opbrengst doen?

Met de opbrengsten van de loterij kunnen de problemen die te maken hebben met integrale toegankelijkheid, klimaat en ruimtegebrek worden opgelost. Op deze manier waarborgen we de sociaal culturele functie van het Dorpshuis Herxen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat er nieuwe sociale, culturele en educatieve activiteiten georganiseerd worden om de saamhorigheid te verbreden, de dynamiek te bevorderen, innovaties te stimuleren, maar ook om vereenzaming of isolement tegen te gaan. Een aantal concrete voorbeelden wat wij met de opbrengst gaan doen:

  • Er wordt gezorgd dat het dorpshuis voor iedereen toegankelijk is, zodat rolstoel- en scootmobielgebruikers ook naar binnen kunnen.
  • Het hele buitengebied wordt grondig op de schop genomen met een nieuw terras en een mooie aangelegde tuin, met nieuwe speeltoestellen. 
  • Het gebouw goed isoleren en het leggen van zonnepanelen op een nieuw dak, zodat er in zowel de winter als in de zomer een comfortabel binnenklimaat is. 

Ons doel: het dorpshuis opknappen en toegankelijk maken voor iedereen!

Wat is er nu mooier dan een centrale plek in het dorp waar iedereen zich welkom voelt? Een plek waar niemand eenzaam is en waar saamhorigheid het belangrijkst is.

Doe mee, help ons en maak kans op de geweldige prijzen!