Het is internationale paniekdag... tijd om te ontstressen.

En hoe kan dat beter dan in je eigen vakantiehuis?

9 oorzaken van stress én hoe je ze kunt vermijden of oplossen!  

Iedereen heeft wel eens last van stress. Vaak dagelijks. Van kleine dingetjes die we nauwelijks merken tot en met de traumatische gebeurtenissen die onze hele week om zeep kunnen helpen. Hoewel stress soms een positieve invloed op ons kan hebben, kan stress ons ook wel eens negatief beïnvloeden. Een van de beste manieren om stress te vermijden, is vaak op vakantie gaan. Een eigen vakantiehuis is daar ideaal voor. Maar, laten we het eerst hebben over de meest voorkomende stress oorzaken. Misschien kun je ze dan zelfs al voorkomen.

P.S. Uiteraard schrijven we dit artikel omdat we ons vakantiehuis willen promoten... maar, de inhoud van dit artikel is wel gegrond en afkomstig uit meerdere onderzoeken. Dus, het is helemaal prima als je geen lot wil kopen. Zolang je maar rustig wordt van het lezen ;).

1. Werkstress

Veel van onze tijd brengen we door op het werk. Het is dan ook zeker geen verrassing dat de werkplek een van de meest voorkomende oorzaken van stress is. Door de prestatiedruk moeten we daarom af een toe een dagje weg.

Hoe voorkomen we werkstress? 
Houd werk en vrije tijd gescheiden. Beantwoord bijvoorbeeld in de avond en weekenden geen e-mails.

2. Uitstraling stress

Maak jij je wel eens zorgen over een onrustige huid, rimpels, gewicht of het feit dat je kaal aan het worden bent? Zo ja, dan ben je écht niet de enige. Je zorgen maken over je uitstraling kan een enorme impact hebben op je zelfverzekerdheid en zelfbeeld, wat weer stress verhogend kan werken. De komst van social media heeft deze vorm van stress overigens niet minder gemaakt.

Hoe voorkomen we stress over onze uitstraling?
Meer bewegen en sporten kan direct effect hebben op deze stress. Wandelen in een mooie omgeving kan al veel goeds doen. Bijvoorbeeld rondom een vakantiehuisje ;).

3. Sociale druk

De druk om gezien te worden als een succesvol persoon is de afgelopen jaren, vooral dankzij social media, enorm toegenomen. In de media worden continu idealen en successen gecommuniceerd die een onrealistisch beeld creëren. Iedereen gaat tegenwoordig een aantal keren per jaar op vakantie naar de mooiste bestemmingen en laat dat ook graag zien op social media.

Hoe voorkomen we sociale druk?
Hoewel het niet voor iedereen haalbaar is om vier keer per jaar naar Bali te gaan, is het wel mogelijk om vier keer per jaar op vakantie te gaan. Dit wordt natuurlijk nog veel makkelijker als je een eigen vakantiehuis wint... hint hint! En misschien een voor de hand liggende tip: maak minder gebruik van social media!

4. Verslechterde gezondheid

Je druk maken over je eigen gezondheid, of die van een ander, is een bekende oorzaak van stress. Ziek zijn of het gevoel dat je geen controle hebt, kan ervoor zorgen dat je ongerust wordt over zowel de huidige situatie als de toekomst. Toch is het ook een beetje een neerwaartse spiraal, de stress kan namelijk weer zorgen voor een verslechterde gezondheid.  

Hoe voorkomen we deze stress?
Goed voor jezelf zorgen is misschien voor de hand liggend... maar rust nemen minder. Juist omdat we altijd zo ‘druk’ zijn vergeten we voldoende te rusten. Geniet van het moment zelf en laad jezelf even op.

5. Grote veranderingen in je leven

Vooral verhuizingen staan bekend als stressvolle momenten uit het leven. Waarom? Alles moet ineens heel snel en we moeten ons aanpassen aan een nieuwe situatie. Denk aan nieuwe vrienden maken, kinderen krijgen of een nieuwe baan aannemen.

Hoe voorkomen we deze stress?
Neem de tijd om je aan te passen. Niet alles hoeft meteen geaccepteerd te worden. Soms is het juist goed om te beseffen dat je nog niet helemaal op je plek bent.

6. Financiële zorgen

Een van de bekendste vormen van stress is financiële druk. Het niet kunnen betalen van rekeningen of je best doen om niks uit te geven om de maand nog rond te komen.

Hoe voorkomen we deze stress?
Een loterij winnen kan een hoop oplossen... maar een structurele oplossing is dit natuurlijk niet. Ook al maak je bij onze loterij kans op €2.500 cash en is dat mooi mee genomen, het is helaas niet de uitkomst. Zorg dat je grip krijgt op je situatie door dingen inzichtelijk te maken met bijvoorbeeld een huishoudboekje.

7. Relaties

Zelfs de beste relaties kunnen een oorzaak van stress zijn. Zoals de stress die naar boven komt bij het samenwonen. Ook al zijn het kleine dingetjes, de druk om jezelf aan te passen om (letterlijk en figuurlijk) met elkaar door één deur te kunnen kan voor stressvolle discussies, ruzies en zelfs break-ups zorgen.

Hoe voorkomen we deze stress?
Besluit samen om er eens lekker op uit te gaan of een nieuwe activiteit te proberen. Door allebei uit je comfort zone te zijn kan je elkaar weer op hele nieuwe manieren leren kennen. Vergeet ook niet om lekker met je vrienden op pad te gaan om soms even helemaal met je ‘eigen ding’ bezig te zijn.

8. Rouw

Het verlies van een dierbare is misschien wel een van de pijnlijkste momenten in je leven, dit kan daarom voor een hoop stress zorgen.

Hoe voorkomen we deze stress?
Voor, tijdens of na een dergelijke situatie is het goed om iemand te hebben waar je goed mee kunt praten. Zoek daarom een goede vriend of vriendin op om over de gebeurtenis te kunnen praten. Het uiten van emotie is een van de belangrijkste stappen in het rouwproces.

9. Het verleden

Evenementen uit het verleden zijn ook een bekende oorzaak van stress. Het meemaken van een traumatische gebeurtenis kan ver na de gebeurtenis zelfs nog effect op ons hebben.

Hoe voorkomen we deze stress?
Wederom, praten en weg met vrienden of familie is een goede manier om daarmee om te gaan. Zorg dat je je uit en alles in perspectief kan zetten.

Conclusie

Tijdens internationale paniekdag is het belangrijk dat we stilstaan bij het feit dat we het allemaal druk hebben en het helemaal niet erg is om stress te hebben. Juist het accepteren van het feit dat we gewoon mensen zijn en begrijpen dat je soms met een lastige situatie om moet gaan, is het begin van ontstressen.

Hoe kan je nu beter ontstressen dan in je eigen vakantiehuis? Of met je vrienden of familie op een leuke vakantie in Spanje?